2-10 års garanti på alle møbler
Fri fragt over 4.995,- (ekskl. moms)
Alle indlæg

6 tips til god belysning på kontoret

De fleste af os kan blive enige om, at solskin er godt for humøret, mens mørke bringer træthed med sig. Men det er ikke kun sollys, der har en effekt på vores energi og velvære i dagligdagen.

Faktisk har god belysning en positiv effekt på vores humør og generelle helbred over tid. Det giver nok sig selv, at det modsatte er tilfældet med dårlig belysning. Derfor stiller Arbejdstilsynet en række krav til belysning på arbejdspladser – og derfor er det også utrolig vigtigt at sikre, at I har den rette belysning på kontoret.

På denne side finder du 6 tips til, hvordan du kan forbedre belysningen på kontoret og skabe et bedre fysisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

 

1. Skab dagslys på kontoret

Den bedste belysning for et produktivt arbejdsmiljø er dagslys. Det kan dog være udfordrende at arbejde med sollys året rundt – især i vinterhalvåret, hvor dagslys er en mangelvare. Derfor kan du med fordel bruge jeres belysning til at skabe kunstigt dagslys på kontoret.

Belysning med en høj luxværdi er godt for produktiviteten på kontoret. Farvetemperaturen spiller også en afgørende rolle. Det er nemlig særligt farvetemperaturen på belysningen, der påvirker humøret og produktiviteten.

Når man skal måle farvetemperaturen, bruger man kelvin. For eksempel er lyset fra et stearinlys 1.000k, mens lyset fra en blå himmel set fra skyggen er 11.000k. Vil du skabe kunstigt dagslys i et større kontorlokale, bør farvetemperaturen ligge mellem 5000k og 7000k.


2. Udskift lysstofrørene

På nogle kontorer anvendes der stadig lysstofrør for at spare på omkostningerne til belysning. Det frarådes dog på det kraftigste. Lysstofrør har nemlig fluorescerende lys, som kan være meget hårdt for øjnene.

Derfor kan lysstofrør også være særligt hårde for medarbejdere med følsomme øjne eller tendens til migræne. Det fluorescerende lys kan også forårsage træthed og forstyrrelser i søvnmønsteret. Har I lysstofrør på kontoret, anbefaler vi derfor, at du skifter dem ud med bedre belysning så hurtigt som muligt.

 

3. Undgå blænding

Det er vigtigt at sørge for, at medarbejderne ikke blændes af belysningen i løbet af arbejdsdagen. Her skelnes der mellem to typer blænding: fysiologisk og psykologisk blænding.

  • Fysiologisk blænding påvirker synsfunktionen, så den nedsættes. Du bliver eksempelvis blændet, når du kigger direkte på solen.
  • Psykologisk blænding er den individuelle holdning til, hvornår belysningen er blændende. Psykologisk blænding afhænger derfor af forskellige faktorer og kan være meget individuelt.

For at undgå blænding bør lyset hos den enkelte medarbejder justeres, så vedkommende kan udføre sit arbejde så godt og sikkert som muligt.

Du bør også være opmærksom på placeringen af medarbejderne. Skrivebordspladser må nemlig ikke være placeret i direkte retning mod sollys, da det kan blænde. Medarbejderne må dog heller ikke have sollys i ryggen, da det kan give genskin i skærmen.

Arbejdspladserne skal altså så vidt muligt placeres, så sollyset rammer ind fra siden.

 

4. Inddel kontoret i zoner

Belysningen er vigtig for produktiviteten på kontoret – men den er lige så vigtig for afslapningen. Det er nemlig ikke alle områder på kontoret, hvor medarbejderne skal være så produktive som muligt.

Mange arbejdspladser benytter skillevægge og rumdelere til at skabe zoner i det åbne kontorlandskab. Det er dog ikke den eneste løsning – belysningen spiller nemlig også en vigtig rolle i at inddele kontoret i zoner til forskellige formål.

Som nævnt er belysning med en høj luxværdi og en farvetemperatur mellem 5000K og 7000K godt for produktiviteten på kontoret. I zoner til afslapning og socialisering kan du derfor med fordel vælge mere dæmpet belysning med en lavere farvetemperatur for at skabe en mere hyggelig og afslappet stemning.

Læs også: Vores guide til kontorindretning.

 

5. Gulvlamper

De fleste kontorer har primært loftlamper – men faktisk er gulvlamper lige så vigtige for den gode belysning. Uden dem kan kontoret nemlig hurtigt blive ensformigt og kedeligt at se på.

Faktisk kan nedadrettet lys også få loftet til at synes lavere, end det er, fordi lyset ikke kommer ordentligt ud i hjørnerne. Det kan give en følelse af, at rummet er mindre – og det kan have en negativ indvirkning på, hvor godt tilpas man føler sig på kontoret.

Med gulvlamper kan du skabe en bedre dynamik i kontorets belysning. Gulvlamperne bryder med den nedadrettede loftbelysning og bidrager til, at der kommer lys ud i alle krogene. Samtidig bidrager de også til at skabe en hyggeligere atmosfære – og de kan hjælpe med at inddele kontoret i zoner, som vi beskrev ovenfor.

 

6. Bordlamper

Nogle medarbejdere har brug for mere lys end andre – og ikke alle går hjem samtidig. Derfor er det en god idé at sætte bordlamper på medarbejdernes skriveborde.

Bordlamper giver også mulighed for at installere lysdæmpere, så loftlyset kan dæmpes eller slukkes sidst på dagen. Det sparer strøm og giver medarbejderne mulighed for selv at styre belysningen efter deres individuelle behov.

Bordlamper hjælper altså ikke alene med at spare penge på strøm – de viser også medarbejderne, at I tager deres behov alvorligt.

 

Læs også: Mental sundhed på arbejdspladsen.

 

Skab bedre belysning på arbejdspladsen med KontorZonen

Medarbejderne bruger mange timer på kontoret i hverdagen. Derfor skal kontoret tilbyde de rette rammer for at fremme både produktiviteten og det gode fysiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. God belysning spiller en væsentlig rolle for begge dele – og derfor er det utrolig vigtigt at sikre, at I har den rette belysning på kontoret.

Hos KontorZonen finder du et bredt udvalg af kontormøbler, kontorbelysning og tilbehør til kontoret, som alle kan findes i rigtig god kvalitet og til super skarpe priser. Vi har også et bredt udvalg af brugte kontormøbler, herunder eksempelvis hæve-sænkeborde og brugte kontorstole og som vi tilbyder til en endnu skarpere pris – naturligvis i samme høje kvalitet som de nye møbler.

 

Udforsk vores brede udvalg og find lige akkurat det, I mangler for at forbedre jeres arbejdsplads.

Vælg venligst om du er erhverv eller privat

usercartmagnifiercrosschevron-uparrow-left
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram